Welk type verlichting moet ik kiezen voor mijn kantoor?

Als we het over comfort op het werk hebben, denken we onmiddellijk aan stoelen, bureaus, ergonomie, enz. En we vergeten vaak de verlichting! Maar de lampen, hun licht, kleur en vermogen zijn net zo belangrijk voor het behoud van ieders ogen en concentratie. Welk type verlichting moet ik kiezen voor mijn kantoor?

Visueel comfort

Ook al wordt verlichtingssterkte gedefinieerd in lux, het is echt geen ... luxe! Op kantoor is licht essentieel voor het visuele comfort van de werknemers. Het stelt ons in staat al onze taken uit te voeren zonder onze mooie ogen te vermoeien.

Om de doeltreffendheid en de relevantie van de verlichting te beoordelen, moet met verscheidene criteria rekening worden gehouden:
het gemiddelde niveau en de gelijkmatigheid van de verlichting kleurweergave lichtbalans om verblinding te voorkomen
Het is duidelijk dat niet alle werkplekken evenveel licht nodig hebben. De behoeften worden bepaald naar gelang het gebruik en de uitgeoefende activiteit:
Betrokken ruimtesGemiddeld vereiste verlichting (volgens NF en 12464-1)
Passeerzones 100 - 150 lux
Ontvangstruimtes 300 lux
Werkruimtes 200 - 750 lux

Het uitkiezen van armaturen en lampen

Bureaulampen, kroonluchters, staande lampen, wandlampen ... Elke soort armatuur heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Maar om een goede verlichting te creëren, zijn verschillende elkaar aanvullende lampen nodig. Zullen we eens wat licht werpen op de rol van verschillende soorten lampen?

Kroonluchters en plafondlampen: zij verlichten de hele kamer. Bureaulampen: zijn vaak uitgerust met directionele verlichting, optimaliseren de helderheid van het werkoppervlak. Plafondlampen en wandlampen: zorgen voor indirecte verlichting omdat hun licht wordt weerkaatst tegen de muur of het plafond.
Deze complementariteit draagt bij tot een goede werksfeer die bevorderlijk is voor de concentratie. En hoe zit het met gloeilampen? Hoe gaan we te werk?

Het uitkiezen van lampen

Omdat een armatuur zonder de juiste lamp net zo nutteloos is als een vulpotlood zonder de juiste vulling, moet u uw lichtbron zorgvuldig kiezen. Led, fluorescerend, halogeen ... Voordat u bestelt, moet u letten op:

Levensduur: een levensduur van meer dan 4000 uur verdient de voorkeur en we houden rekening met het geïnduceerde energieverbruik (praktischer en zuiniger!)
De kleurweergave-index (CRI): voor professioneel gebruik gaan we niet lager dan 80.
De temperatuur van het licht (in Kelvin): hieronder, als referentie, de weergave voor elk Kelvin-bereik.
  • < 4000 Kelvin: warm licht voor een ontspannen sfeer;
  • 4000 - 5000 Kelvin: natuurlijk licht, benadert daglicht;
  • > 5000 Kelvin: stimulerend licht, ideaal voor het concentratievermogen.

Reflectie en licht

Er moet ook rekening worden gehouden met het verschijnsel luminantie (weerkaatsing van licht op oppervlakken) om verblinding te voorkomen, die het concentratievermogen aantast en tot visuele vermoeidheid leidt.

Voor een licht kantoor dat direct door de zon wordt verlicht, kiest u donkere kleuren en matte oppervlakken en installeert u jaloezieën. In een donker kantoor worden lichte kleuren gebruikt om het licht te verspreiden en het visueel comfort te verhogen. Het ideale kantoor combineert zeer lichte kleuren voor het plafond, lichte kleuren voor de wanden en donkerdere kleuren voor de vloer. Deze opstelling optimaliseert de verspreiding van het licht, beperkt verblinding en geeft de gebruikers ook een gevoel van veiligheid.
We hopen dat deze technische en praktische tips u zullen helpen om uw ogen en uw concentratie te sparen. En als u de dingen nog duidelijker wilt zien, bekijk dan onze aankoopgids verlichting.