Een fontein voor flessen of kraantjeswater
voor- en nadelen

Fontein met waterfles? Fontein met aansluiting op de waterleiding? Weet u niet welk model het beste in uw onderneming kan gebruikt worden? De redactie van Bruneau presenteert u hier de sterke en zwakke punten van elke oplossing, zodat u de beste keuze kunt maken.

Een fontein voor flessen of kraantjeswater: wat kiest u voor uw onderneming?

  • De waterfontein op kantoor: een fysiologische vereiste voor een goed welzijn!
  • Fontein met waterfles: voor- en nadelen
  • Fontein met aansluiting op de waterleiding: voor- en nadelen
  • Koud water, warm water: hoe werkt het?
  • Het onderhoud: hygiëneregels en goede praktijken
  • Normen, goedkeuringen en certificaten
  • Wegwerpbekers, mokken en herbruikbare drinkbussen: maak de juiste keuze

1 - De waterfontein op kantoor: een fysiologische vereiste voor een goed welzijn!

Aangezien een bezoekje aan de waterfontein de ideale gelegenheid is om even een pauze te nemen, de benen te strekken, en uw collega's even gedag te zeggen, is het hierdoor een echte, fysiologische vereiste.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt ons aan minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Dat draagt bij tot ieders welzijn! Om aan deze vereiste te voldoen, is er een rubriek in het arbeidsreglement gewijd aan de toegang tot drinkbaar water, met de volgende twee verplichtingen:

- De werkgever moet drinkbaar en fris water ter beschikking stellen van de werknemers..
Opgelet: water wordt pas als fris beschouwd als de temperatuur lager dan 15°C is.

- De werkgever moet verdeelposten voor drankjes voorzien en installeren (bijvoorbeeld een waterfontein) in de nabijheid van werkposten en in optimale, hygiënische omstandigheden. .
Verder moet er ook een gepast onderhoud, een goede werking van de apparaten en een correcte bewaring van de dranken verzekerd worden. Hierbij mag er geen besmettingsgevaar zijn.

2 - Fontein met waterfles: voor- en nadelen

Fontein met waterfles: beschrijving en installatie.
Een fontein met fleswater kenmerkt zich, zoals reeds aangegeven wordt in de naam, door het gebruik van waterflessen als navullingen. Er is ook een stopcontact nodig voor de werking ervan. De verbinding op het stroomnet zorgt ervoor dat de fontein zowel fris als lauw water aanlevert.

Fontein met waterfles: de verbruiksgoederen
Bij een fontein met fleswater kunt u zelf de kwaliteit van het water (bron- of mineraalwater) kiezen of - indien nodig- veranderen. Zelfs bij de vervanging van een lege fles kunt u voor een ander merk kiezen. Deze worden gemakkelijk geïnstalleerd en vervangen met de kop naar beneden op de sokkel van de fontein (via een lekvrij systeem met clip).
De inhoud van een waterfles kiest u in functie van het aantal gebruikers. Het varieert tussen 5 en 20 liter. Let er ook op dat de flessen afgeschermd van zonlicht bewaard worden, en ver verwijderd van eender welk chemisch product.

Fontein met waterfles: onderhoudstips
De waterflessen moeten gewoon regelmatig gereinigd en gedesinfecteerd worden. Er wordt meestal een onderhoudskit bij de aankoop geleverd.

Fontein met waterfles

De pluspunten

  • - Een eenvoudig stopcontact volstaat voor de aansluiting.
  • - De waterkwaliteit: bron- of mineraalwater afhankelijk van het merk.
  • - Eenvoudig onderhoud (geen filter om te wisselen).

De minpunten

  • - De waterflessen zijn zwaar om te dragen.
  • - Het beheer en de opslag van de flessen.

3 - Fontein met aansluiting op de waterleiding: voor- en nadelen

Fontein met aansluiting op de waterleiding: beschrijving en installatie
De fontein met aansluiting op de waterleiding is een fontein waarbij er onbeperkt gefilterd stadswater geleverd wordt. De installatie van dit soort verdeler moet door een professional uitgevoerd worden, en er is tegelijk een stopcontact en een toegangspunt tot drinkbaar water nodig. Vaak wordt dit systeem in een gang, in een cafetaria of in een ontspanningsruimte geplaatst.

Fontein met aansluiting op de waterleiding: geen navullingen nodig!
In tegenstelling tot fonteinen met waterflessen is er bij dit model met aansluiting op de waterleiding geen navulling nodig. Op die manier schrapt u plastieken waterflessen van uw boodschappenlijst en bespaart u op transportkosten, zodat uw ecologische voetafdruk 72% lager is. Dit alles maakt het voor u goedkoper en gemakkelijker! Bovendien filtert een waterfontein het stadswater, zodat u beschikt over zuiver water, zonder microbiologische verontreiniging of chloor.

Fontein met aansluiting op de waterleiding: onderhoudstips
Deze gemakkelijk te onderhouden fonteinen met aansluiting op de waterleiding vereisen enkel twee keer per jaar een vervanging van de filter. Om u eraan te helpen herinneren, toont een lampje wanneer de filter bijna versleten is.

Fontein met aansluiting op drinkwater

De pluspunten

  • - Er is geen limiet in de beschikbare hoeveelheid water
  • - Wat het water zelf betreft, is er geen onderhoud nodig
  • - Ecologische oplossing
  • - Besparing van verbruiksgoederen

De minpunten

  • - Aansluiting op een stopcontact EN op de waterleiding
  • - Vervanging van de filter, twee keer per jaar

4 - Koud water, warm water: hoe werkt het?

Bepaalde fonteinen met aansluiting op de waterleiding stellen koud en/of warm water voor. De werking is vergelijkbaar met een vriesvak: het water gaat door een spiraal die door een warmtewisselaar wordt gekoeld/verwarmd. Naargelang het verbruik wordt het water dus op temperatuur (koud of warm) gehouden, zonder contact met de lucht of zonder stagnatie in de tank. Dit garandeert een perfecte hygiëne.

Opwarm- of afkoelsysteem bij de waterfontein aangesloten op de waterleiding

5 - Het onderhoud: hygiëneregels en goede praktijken

Welk type fontein u ook kiest, weet dat een goed onderhoud essentieel is voor de gezondheid. Elk bedrijf dat op zijn terrein water levert, is verantwoordelijk voor de kwaliteit van dat water en voor het onderhoud van de fonteinen.

Er worden verschillende, goede praktijken aangeraden:
- regelmatig de binnen- en buitenkant van de fontein om de paar weken reinigen
- de filtercartridges (ongeveer twee keer per jaar) of de flessen (15 dagen na opening) vervangen - regelmatig de status van de fontein controleren: lek, goede werking...
- het hydraulische circuit controleren
- de fontein zuiveren
- de buizen, circuits, reservoirs, kranen,...ontkalken
- regelmatig de fontein desinfecteren

6 - De normen, goedkeuringen en certificaten

Er bestaan verschillende certificaten op de markt voor waterfonteinen. Hier vindt u enkele benchmarks om ze beter te begrijpen en beter uw weg te vinden!

De ACS (Attestation de Conformité Sanitaire) garandeert dat de materialen die gebruikt zijn voor de vervaardiging van de fontein in contact mogen komen met water en dat dit zonder risico gedronken kan worden. Deze goedkeuring wordt afgegeven door organisaties die erkend zijn door de Franse staat.

ACS voor waterfontein

Het AFIFAE-label (Association Française de l’Industrie des Fontaines À Eau beloont bottelaars en leveranciers van waterfonteinen en garandeert met name de eindgebruiker een optimale en gecontroleerde voedselveiligheid (traceerbaarheid van de producten, regelmatig en efficiënt onderhoud, etc.) en een compleet en kwalitatief beheer van de voorraad flessen en bekers.

AFIFAE

Het CE-label garandeert dat uw product beantwoordt aan alle geldende normen om in Europa verhandeld te mogen worden.

CE-waterfonteinen conform de Europese normen

7 - Wegwerpbekers, mokken en herbruikbare drinkbussen: maak de juiste keuze

Met de installatie van een waterfontein - welk model het ook is - rijst de vraag over de containers. Kartonnen bekers, polystyreen bekers, bekers voor koude dranken of warme dranken, design mokken, herbruikbare isotherme waterflessen… Er zijn tal van min of meer ecologische en economische oplossingen. Denk aan een langetermijnoplossing: de planeet zal u dankbaar zijn, en uw portemonnee ook ;)

Bekijk alle wegwerpbekers
Bekijk alle mokken
Bekijk alle isotherme flessen en drinkbussen
Bekers, mokken, flessen: wat kiest u voor uw kantoor?