Hoe wit printerpapier kiezen? Aankoopgids

Papier is een van de belangrijkste verbruiksgoederen op kantoor, het is dus belangrijk om het gebruik ervan te optimaliseren. Dankzij deze aankoopgids biedt Bruneau u raad en tips en gidsen wij u om het papier te kiezen dat u nodig heeft.Hoe wit printerpapier kiezen?
Inhoudsopgave
1 De verschillende formaten kennen2 De gramgewichten begrijpen3 De witheid meten
4 De texturen en afwerkingen identificeren5 De compatibiliteit met een printer controleren6 De normen en labels begrijpen

1 - De verschillende formaten kennen

de papierformaten A4 A5A3
Papierformaat A5 (148 x 210 mm)
Bekijk wit papier in A5

Papierformaat A4 (210 x 297 mm)
Bekijk wit papier in A4

Papierformaat A3 (297 x 420 mm)
Bekijk wit papier in A3

Bekijk alle formaten

Uw papier goed stockeren!

Laat het papier acclimatiseren aan de omgevingstemperatuur. Breng het, 24 uur voordat u de doos opent of de riemen uitpakt, naar de kamer waar de printer of kopieermachine staat. Zet het papier niet rechtstreeks op de grond, maar plaats het op rekken of in kasten.

2 - De gramgewichten begrijpen

Papier 50 en 60 g/m²: vaak gebruikt voor mails. Dit zijn ecologische gramgewichten, aangezien u op energie (transport) kunt besparen, en ze tot 25% minder grondstoffen gebruiken.

Papier 70 en 75 g/m²: ecologische gramgewichten, ideaal voor grote oplages.

Papier 80 g/m²: dit is het standaard gramgewicht, ongetwijfeld het meest gebruikte van allemaal: zowel thuis als op kantoor, voor uw dagelijkse prints en kopieën.

Papier 90 g/m²: perfect voor dubbelzijdige afdrukken, dankzij de betere opaciteit.

Papier 100 en 110 g/m²: gebruikt voor belangrijke presentatiedocumenten of officiële communicatie, aangezien dit papier een feilloze weerstand heeft.

Papier 120 en 250 g/m²: voor het maken van covers of het drukken van grote kleurenprints is er niets beters!
Wees u ervan bewust dat de stijfheid van het papier verhoogt met het gramgewicht. Dit heeft directe invloed op de werkbaarheid van het papier en dus op de efficiëntie van de afdruktoestellen.

De stevigheid is de verhouding van de dikte van een vel papier (in micron µ) en het gewicht (g/m²). Een vel papier is stevig wanneer de dikte hoog is ten opzichte van het gramgewicht.

3 - De witheid meten

De witheid van papier wordt gemeten met de CIE-index. Hoe hoger de CIE-index, hoe witter het papier (en hoe mooier uw documenten). Dit is een erg belangrijke waarde die een directe invloed heeft op de intensiteit van de contrasten, zowel voor zwart-wit prints als voor kleurenprints
CIE MINDER DAN 159 :
KLASSIEKE WITHEID
Dit papier wordt vooral gebruikt voor interne afdrukken, fotokopieën, faxen, kladversies...
Bekijk het papier met een klassieke witheid
CIE 159 TOT 163:
VERHOOGDE WITHEID
Met een index tussen 160 en 168 bent u zeker een zeer goed contrast en een nauwkeurig afdrukresultaat te bereiken.
Bekijk het papier met een verhoogde witheid
CIE 164 EN HOGER:
EXTRA WITHEID
Zeer kwalitatief. Dit papier wordt aangeraden voor belangrijke documenten en dubbelzijdige prints.
Bekijk het papier met een extra witheid
De witheid beïnvloedt ook de opaciteit van uw document. Een goede opaciteit is nodig bij dubbelzijdige prints (zodat er geen transparantie is, wat het lezen kan bemoeilijken).

4 - De texturen en afwerkingen identificeren

Er bestaan twee grote papiersoorten.
OFFSET PAPIER (ONGESTREKEN)Dit wordt het meeste gebruikt in drukkerijen (voor massareclame); het is sterker, absorbeert beter de kleuren en biedt een superieur visueel resultaat.
GESTREKEN PAPIERDit papier voelt glad aan. Het is bedekt met 1 of 2 lagen product. Het kan glanzend, mat of gesatineerd zijn.
Glad/gesatineerd papier: eigenschap van papier die afhangt van de oneffenheden op het oppervlak. Hoe gladder het papier, hoe beter de afdrukkwaliteit.

Velijnpapier: papier zonder korrel, zijdeachtig en glad.

Gevergeerd paper: papier waarop, in transparantie, fijne horizontale lijntjes te zien zijn, ideaal voor briefwisseling.

Praktisch en economisch!

De doos van 2500 vellen is gelijkwaardig aan 5 riemen, en is budgetvriendelijker,
zorgt voor plaatswinst en vergemakkelijkt het aanvullen van uw toestellen.

5 - De compatibiliteit met een printer controleren

Als de compatibiliteit van papier/toestel vroeger van groot belang was, is dat nu niet echt het geval meer. "Inkjetpapier" kan evengoed dienen voor een laserprinter, of vice versa. Toch is het goed de eigenschappen van uw toestel te kennen voor de juiste keuze.


LaserpapierHET LASERPAPIERDeze zijn ontworpen om de warmte van het lasersysteem van een kopieermachine of printer te weerstaan. Er is geen enkele vervorming van het papier dat uit het toestel komt. Perfect voor het snel verwerken van teksten of kleurenafbeeldingen.
InkjetpapierHET INKJETPAPIEREen specifieke behandeling van de oppervlakte zorgt ervoor dat de inkt snel droogt en het absorptieniveau ideaal is om levendige kleuren te hebben. Ideaal voor vlakdruk of afdrukken die rijk zijn aan kleur
Multifunctioneel papierHET MULTIFUNCTIONELE PAPIERVoor dagelijks gebruik. Dit papier wordt ingeschakeld voor eenvoudige toepassingen (fax, mail, kopieën, klad…) of voor meer verfijnd werk (rapporten, presentaties). Het biedt gegarandeerd veelzijdige afdrukken op kopieermachines en laser- en inkjetprinters.

Goed om te weten!

De afdrukkwaliteit hangt van 3 parameters af:
de kwaliteit van de printer, de instellingen en de papierkeuze.

6 - De normen en labels begrijpen

Ecolabel
Ecolabel
Dit Europese ecologische label is enkel toegekend aan producten die een verminderde impact op de natuur hebben. De producten bestaan uit minstens 50% gerecycleerd papier of minstens 50% vezels afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
FSC-papier
Het FSC-papier (Forest Stewardship Council)
Handhaving van het ecosysteem in de bossen, bescherming van autochtonen, strijd tegen vervuiling, bescherming van de bodems,... FSC is een label met verschillende criteria inzake sociale eisen en milieueisen.
PEFC-papier
Het PEFC-papier
De certificering garandeert dat het hout voor het papier afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Zijn doelstellingen: het evenwicht wild/bos verzekeren, de diversiteit bevorderen, herplanten, dode bomen bewaren, niet terugvallen op GGO's...
Blauwe Engel
Blauwe Engel
Verbod van giftige bestanddelen, verbleking met chloorgas, chemische additieven... Dit label werd in 1978 in Duitsland gecreëerd en is één van de meest strikte milieunormen op ecologisch vlak. Het certificeert dat het papier geproduceerd is met 100% gerecycleerde vezels.
Origine France Garantie
Origine France Garantie
Dit label garandeert dat het hout 100% Frans is en van lokale bossen komt, en dat meer dan 85% van de gebruikte energie tijdens de fabricatie groen is.
ISO 9706
ISO 9706
Het bepaalt de productievoorwaarden voor papier dat “permanent” genoemd wordt. Papier dat aan die criteria beantwoordt kan vele jaren bewaard worden in een archief (in een gematigde omgeving en beschermd tegen licht). Al het papier bij Bruneau is conform aan de norm ISO 9706.


Bekijk het gerecycleerde papier