Hoe kiest u onderhoudsproducten en materieel voor vloeren? Aankoopgids
Zowel traditionele als moderne vloeren hebben regelmatig onderhoud nodig om hun oorspronkelijke schoonheid te behouden en slijtage te vertragen. Maar het schoonmaken van oppervlakken zorgt ook voor hygiëne, gezondheid en veiligheid dankzij een breed scala aan geschikte producten en handmatige of gemechaniseerde apparatuur.
Inhoudsopgave
1Schoonmaken in drie stappen
2Rekening houden met het type vloer
3Onderhoudsproducten
4Bezems, emmers en schoonmaakwagens
5Monoborstels, schrobzuigmachines en professionele stofzuigers
1 - Schoonmaken in drie etappes
Afhankelijk van de aard van de vloer is het raadzaam de reinigingsmethoden en -producten aan te passen. Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen routine-onderhoud en wekelijks of jaarlijks onderhoud. Vergeet niet dat, voor een optimaal eindresultaat, het onderhoud in drie fasen moet worden uitgevoerd, achtereenvolgens of gelijktijdig.
Stap 1: de vloeren strippen
Strippen of schrobben verwijdert vuil en neemt beschermende resten weg, wat dieptereiniging vergemakkelijkt en het routineonderhoud vereenvoudigt. Hiervoor moeten geschikte producten worden gekozen, zoals ontvetters, schuurmiddelen of wasverwijderaars.
Stap 2: dieptereiniging (ontsmetting)
Dieptereiniging met shampoos of multifunctionele reinigingsmiddelen laat de vloeren langer glanzen, ontsmet ze of bereidt ze voor op onderhoudsproducten.
Stap 3: beschermen
De bescherming van materialen tegen de agressies van het dagelijkse leven wordt bereikt door het gebruik van poetsmiddelen. Deze poetsmiddelen herstellen de glans dankzij hun gladmakend vermogen, behouden het oorspronkelijke uiterlijk en vergemakkelijken het toekomstige onderhoud door vloeren te beschermen tegen slijtage, vuil en vocht.
Regelmatig reinigigen is essentieel is voor de goede conditie van de vloeren op lange termijn. Een grondiger reiniging kan minder frequent worden uitgevoerd en verwijdert de hardnekkigste vlekken.
2 - Rekening houden met het type vloer
Omdat u een parketvloer niet kunt schoonmaken zoals een tegelvloer, moet u bij het onderhoud rekening houden met de bijzondere kenmerken van elk vloertype.
ONDERHOUD VAN NATUURLIJK OF BEHANDELD PARKET
Ongeacht de afwerking moeten parketvloeren regelmatig droog worden afgestoft om ervoor te zorgen dat de natuurlijke elegantie van het hout de tand des tijds doorstaat.
Op een geverniste vloer, de meest voorkomende afwerking, is het vaak voldoende om er met een vochtige, uitgewrongen doek over te gaan, zodat het materiaal zijn glans terugkrijgt. Eén- of tweemaal per jaar wordt het gebruik van een conditioner aanbevolen, die de transparantie van de vernis zal herstellen. Als de vloer krassen vertoont, schuur deze dan met schuurpapier, breng vervolgens een dunne laag vernis aan op de kras alvorens deze te boenen.
Geoliede of met was behandelde vloeren mogen, zelfs als ze vlekken hebben, niet nat worden gemaakt. Daarom moeten ze worden gereinigd met een geschikt reinigingsmiddel of worden gepolijst voordat ze met olie of was worden behandeld.
Laminaatvloeren zijn gemakkelijker te onderhouden: na het verwijderen van stof met een bezem of een stofzuiger met een speciale borstel, volstaat het te reinigen met een dweil gedrenkt in warm water gemengd met een geschikt niet-schurend product. Ook als de vloer dof wordt, mag u nooit olie of lak gebruiken, maar kunt u overwegen om één of twee keer per jaar een glansmiddel aan te brengen.
Ter bescherming van uw houten vloeren - die zeer gevoelig zijn voor krassen - is het aan te bevelen viltjes onder zware meubelen en deurmatten bij elke ingang te plaatsen. Als ondanks deze voorzorgsmaatregelen uw vloer te erg beschadigd is, kunt u overwegen de vloer te renoveren.
PVC-vloeren moeten eenvoudig worden schoongeveegd, gevolgd door een lichte wasbeurt met een
multifunctioneel schoonmaakmiddel om hun oorspronkelijke uiterlijk te behouden. Voor een grondiger onderhoud kan een laagje cederolie worden aangebracht. Voor de meest hardnekkige vlekken raden we aanverdund bleekmiddel (15 cl bleekmiddel in 1 l water), alcohol of
Terpentine® te gebruiken. Vermijd het gebruik van aceton of chloorhoudende oplosmiddelen (deze middelen lossen het materiaal op).
Linoleum daarentegen behoeft slechts een zachte, regelmatige verzorging met zeepwater of alcohol om de oorspronkelijke glans terug te krijgen. Scheuren kunnen worden verminderd met lijnolie en rubberstrepen kunnen worden verwijderd met een eenvoudige gum. Tot slot, als het linoleum dof en verbleekt lijkt, kan een mengsel van twee eierdooiers in 1 liter water, zonder spoelen, worden gebruikt om de glans te herstellen.
ONDERHOUD VAN TEGELS VAN AARDEWERK, STEENGOED OF KERAMIEK
De levensduur van de tegels zal afhangen van hun kwaliteit, maar ook van de manier waarop ze worden onderhouden. Om ervoor te zorgen dat de tegels en voegen niet worden beschadigd, moet dagelijks worden schoongemaakt met een eenvoudig mengsel van warm water en afwasmiddel. Ook moet er regelmatig worden afgestoft om de schurende werking van stof en vuil te voorkomen.
Om glans en de kleuren te behouden van tapijten en vloerkleden moet regelmatig gestofzuigd worden om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een geschikte borstel (korte of dikkere haren). De frequentie van het onderhoud zal afhangen van de vervuilingsgraad en het aantal bezoekers. Het onderhoud is echter gemakkelijker en minder duur dan voor andere oppervlakken. De meeste vlekken kunnen verwijderd worden door ze te deppen met warm water of met een specifiek reinigingsmiddel, zoals een droog poeder of een spray.
Eenmaal per jaar kan het nodig zijn een grondige reiniging uit te voeren met een stoomreiniger of shampooreiger. Hiertoe behoort ook een "injectie-extractie" model, dat de mogelijkheid heeft om synthetische tapijten tegelijkertijd te stofzuigen en te wassen.
3 - Onderhoudsproducten
Tegenwoordig biedt een breed gamma producten de mogelijkheid om alle oppervlakken te wassen, maar ook om hun oorspronkelijke glans te behouden en ze gedurende vele jaren te beschermen.
Ontkalkers
Deze zure producten verwijderen kalkafzettingen en roestsporen. Zij zorgen ook voor bacteriologische zuiverheid door de eliminatie te vergemakkelijken van micro-organismen, waarvan de aanwezigheid door kalkaanslag wordt bevorderd. Deze producten, die met name bestemd zijn voor sanitaire installaties, moeten met zorg worden behandeld en mogen niet met andere stoffen worden vermengd.
Oplosmiddelen
Vloeibare oplosmiddelen worden, afhankelijk van hun aard, gebruikt om te ontvetten, te zuiveren of te strippen. Ze lossen andere stoffen zoals bijvoorbeeld vet op en zijn bijzonder doeltreffend om coatings te laten glanzen. Er zijn verschillende soorten oplosmiddelen: - water, het basisoplosmiddel dat oplosbaar vuil verwijdert - of de zogenaamde "organische" oplosmiddelen (zoals White spirit®, terpentijn of aceton) die in veel producten voorkomen en vet en vernis effectief verwijderen.
Schuurmiddelen
Schuurmiddelen, die bestaan uit minerale korrels, werken door wrijven op niet-verkorste vlekken. Zij zijn in de handel verkrijgbaar in pastavorm, als vloeistof of in poedervorm. Voorzichtigheid is geboden, want zij kunnen het oppervlak beschadigen. De meest agressieve producten moeten daarom worden gereserveerd voor het reinigen van minder gevoelige oppervlakken of voor afbijtwerkzaamheden.
Detergenten
Ook wel oppervlakte-actieve stof of surfactant (van surface active agent) genoemd. Een detergent is een chemische verbinding, meestal afgeleid van aardolie, waarvan de oppervlakteactieve eigenschappen het mogelijk maken organisch vuil (vooral vet) dat op het oppervlak van materialen is afgezet, te verwijderen.
Geparfumeerde schoonmaakmiddelen
Reinigende, schurende of multifunctionele deodorantreinigers hebben de eigenschap hun geur (citrus, rode vruchten, dennenhout...) langer te verspreiden dan traditionele schoonmaakmiddelen. Zij bieden een gevoel van reinheid en langdurige frisheid dat zeer op prijs wordt gesteld in kantoren of instellingen die voor het publiek toegankelijk zijn.
Desinfecterende schoonmaakmiddelen
Hoewel zij helpen de vermenigvuldiging van bacteriën en virussen tegen te gaan, zijn zij alleen werkzaam op het moment van de ingreep, waardoor hun resultaten kortstondig zijn. Er bestaan producten met bactericide eigenschappen (elimineren van bacteriën), bacteriostatische eigenschappen hebben (vertragen de ontwikkeling van micro-organismen), fungicide eigenschappen (vernietigen schimmels) of virucide eigenschappen (inactiveren virussen).
Het bekendste en zeker één van de krachtigste is bleekwater, dat meerdere eigenschappen heeft: ontsmetten, vlekken verwijderen, bleken en ontgeuren. De chemische ontsmettingsmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn, voldoen aan een Europese (NF EN) of Franse (NF T) norm, aan de hand waarvan iedereen ze kan identificeren en hun antimicrobiële prestaties, die niet met het blote oog kunnen worden beoordeeld, kan vergelijken. De "basisnormen" geven alleen aan of het product ontsmettingskracht heeft. De "toepassingsnormen" daarentegen preciseren de context van de tests (concentratie, werkingsduur en vervuilingsgraad). Voor bactericiden gelden de Europese basisnorm NF EN 1040 en de toepassingsnorm NF EN 1276. Voor fungiciden zijn de normen NF EN 1275 en NF EN 1276 van toepassing.
Denk eraan dat het resultaat van de ontsmetting beperkt is in de tijd en dat de doeltreffendheid van het product zal afhangen van de gebruiksomstandigheden (contacttijd, temperaturen, enz.). Ten slotte moet het ontsmettingsmiddel worden aangebracht op een reeds gereinigd gebied, zonder spoelen of afvegen.
Ontsmettingsmiddelen
Om een keuze te maken uit de beschikbare producten, moet men zich baseren op de PH, die de zuurtegraad of de alkaliteit aangeeft. Sanitizers voor badkamers hebben meestal een PH tussen 0 en 7 (om kalkaanslag te voorkomen), multifunctionele producten hebben een neutrale PH (7) en kunnen op alle oppervlakken werken. Afbijtmiddelen en ontvettingsmiddelen tenslotte worden "alkalisch" genoemd en hebben een PH boven 7.
Goed om te weten
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) is een werkmethode en instrument voor de beheersing van de voedselveiligheid, met als doel biologische, fysische of chemische gevaren te voorkomen, te elimineren en tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.
Producten voor regelmatig onderhoud worden gewoonlijk aangebracht met een licht vochtige doek of mop. Voor schrobben of schuren worden schrobborstels en bezems gebruikt.
Om al uw materiaal op één plaats op te bergen, er gemakkelijk bij te kunnen en het gemakkelijker te kunnen vervoeren, kunt u een schoonmaakwagen gebruiken. Dankzij de wielen is een schoonmaakwagen mobiel en gemakkelijk te hanteren. De compacte afmetingen maken hem tot een ruimtebesparend en functioneel accessoire. Bestemd voor repetitief en tijdrovend werk. Verkrijgbaar in verschillende versies:
traditionele schoonmaakwagen met twee emmers (één voor het product en één voor het spoelen) en mop-pers
schoonmaakwagen met deksel, speciaal ontworpen voor het verzamelen van afval of wasgoed
huishoudkar, vaak uitgevoerd in een compact model en voorzien van meerdere haken en bakken om het schoonmaken te vergemakkelijken.
Bij uw keuze moet u rekening houden met het gebruik (uitsluitend schoonmaken, opslag van producten, afvalsortering, enz.), de functionaliteit (wielen, afmetingen, gewicht, enz.), de inrichting van de lokalen en het vastgestelde protocol.
5 - Monoborstels, schrobzuigmachines en professionele stofzuigers
Voor meer veiligheid, hygiëne en rentabiliteit verwijderen reinigingsmachines vuil door mechanische actie (borstelen) gecombineerd met chemische actie (een mengsel van water en reinigingsmiddel) in een minimum van tijd. Ze zijn ontworpen voor grotere oppervlakken en bestaan in verschillende modellen, afhankelijk van het beoogde resultaat.
MONOBORSTEL EN SCHROBZUIGMACHINE
SNEL EN VEILIG REINIGEN
De monoborstel is uitgerust met borstels of roterende schijven die de vloeren vegen, wassen of polijsten. Hij is ergonomisch en licht en wordt geleid door een bestuurder in staande positie. Om het onderhoud te rationaliseren, kan de rotatiesnelheid worden aangepast aan het te behandelen oppervlak.
De schrobzuigmachine, een evolutie van de monobrush, combineert alle fasen van de traditionele reiniging: stofafzuiging, wassen en gelijktijdig drogen van alle oppervlakken. Dit alles-in-één-apparaat combineert de voordelen van een waterstofzuiger en monobrush. Afhankelijk van het te behandelen oppervlak worden er verschillende modellen aangeboden:
de compacte schrobzuigmachine (voor oppervlakken van minder dan 400 m2 of moeilijk toegankelijke oppervlakken)
de zelfrijdende schrobzuigmachine (voor oppervlakken van 400 tot 1.000 m2), handelbaarder en sneller
de ride-on schrobzuigmachine (voor oppervlakken van meer dan 1.500 m2).
Er zijn talrijke accessoires en huishoudproducten (aangeduid met het pictogram) beschikbaar om deze twee typen machines uit te rusten en te voldoen aan de specifieke kenmerken van de te onderhouden coatings.
GEOPTIMALISEERDE EN METHODISCHE REINIGING
Manueel (voor kleinere oppervlakken), zelfrijdend (geleid door een bestuurder), of bestuurd (de bestuurder rijdt rond op de machine). Veegmachines vegen stof en afval op alle soorten vloeren, zowel binnen als buiten. Voor een grotere doeltreffendheid wordt de lineaire beweging van de traditionele bezem vervangen door de cirkelvormige activiteit van de borstels.
VERMOGEN EN WENDBAARHEID
Professionele stofzuigers, of ze nu alleen vuil opzuigen of de veelzijdigheid van nat- en droogzuigen bieden, garanderen een snelle en optimale werking, dankzij hun opmerkelijke zuigkwaliteit en uitstekend gebruikscomfort. De zuigkracht hangt af van het vermogen om stof naar boven te halen en op te zuigen. De zuigkracht wordt uitgedrukt in kilopascal (kPa). Voor een goed resultaat is een onderdruk tussen 25 en 40 kPa vereist. Professionele stofzuigers zijn efficiënt, handig en relatief stil en zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van kantoorgebruik.