Hoe een verdeelstekker met beveiliging kiezen? Aankoopgids
Bliksem, overspanning, stroompanne... Uw elektrische apparaten (computers, servers, databanken) kunnen onderworpen worden aan talrijke, onvoorzienbare technische incidenten. Om uw uitrusting en uw werk te beschermen, bestaat er elektrisch beschermingsmateriaal. Ondulator/verdeelstekker met beveiliging tegen bliksem of overspanning: afhankelijk van uw omgeving en uw gebruik zijn er verschillende oplossingen. Volg de gids om er meer over te weten!
Inhoudsopgave
1 De verschillende types elektrische bescherming 2 Goed een verdeelstekker met beveiliging tegen bliksem en overspanning kiezen
3 Elektrische incidenten begrijpen
1 - De verschillende types elektrische bescherming
De verdeelstekkers kunnen een uitstekende bescherming vormen bij elektrische incidenten, maar het is belangrijk de eigenschappen ervan te begrijpen.
Er bestaan twee grote soorten verdeelstekkers: de verdeelstekkers met bescherming tegen bliksem en tegen overspanning, net zoals bij de omvormer. Ze zijn verbonden met de aarde, zodat ze alle aangesloten apparaten tegen elektrische incidenten beschermen, maar elk heeft zijn eigen bijzonderheden. Hier een overzicht:
De verdeelstekkers met bescherming tegen bliksem en overspanning beschermen tegen atmosferische en elektrische overspanning (bijv. onweer, stroomonderbreking, stroompiek of -storing).
De ondulator beschermt tegelijk tegen atmosferische en elektrische overspanning en, voorziet zelf van stroom bij een stroompanne dankzij een geïntegreerde batterij. Er bestaan drie soorten, afhankelijk van de noden.
De aarding
Wist u dat? De verbinding met de aarde is de basis van elke vorm van elektrische bescherming.
Verdeelstekkers met bescherming tegen bliksem of overspanning en ondulatoren moeten met de aarde verbonden zijn om hun taak correct te kunnen uitvoeren. Opgelet, als deze voorwaarde niet gerespecteerd wordt, geldt de fabrieksgarantie niet en kunt u dus geen terugbetaling aanvragen voor de aangesloten apparaten bij een storing.
2 - Goed een verdeelstekker met beveiliging tegen bliksem en overspanning kiezen
Aantal stopcontacten, formaat, kabellengte... De aankoop van een verdeelstekker kan een eenvoudig klusje lijken, maar het is toch noodzakelijk om enkele precieze punten te bestuderen.
HET AANTAL STOPCONTACTEN
Voor elke aankoop dient u het aantal apparaten te tellen die u op de verdeelstekker wenst aan te sluiten. Er bestaan heel wat modellen en capaciteiten, gaande van 4 tot 8 aansluitingen.
HET FORMAAT
Een verdeelstekker met bescherming tegen bliksem en overspanning kan verschillende vormen aannemen.
Klassieke, langwerpige verdeelstekker: dit formaat laat u toe uw verdeelstekker in een kabelgoot van een werkpost te stoppen (en te verstoppen).
Twister verdeelstekker : ook 3D-verdeelstekker genoemd. Dit model past zich gemakkelijk aan de beperkingen van uw ruimtes aan, zonder plaats in te nemen.
Stekkerdoos: dit is het meest compacte formaat, waarbij er 8 stopcontacten gegroepeerd zijn op een rechthoekige vorm.
Plooibare verdeelstekker : praktisch en moduleerbaar - geplooid of open geplooid - om te beantwoorden aan alle vereisten, zonder veel plaats in te nemen.
DE LENGTE VAN DE KABEL
Als men zich soms teveel concentreert op het aantal nodige stopcontacten, vergeet men wel eens rekening te houden met de nodige kabellengte voor de installatie van de aansluitingen. Het is nochtans wel van groot belang: als de kabel te kort is, kunt u niets aansluiten; als hij te lang is, ligt hij maar in de weg. Denk er op voorhand goed over na en kies op basis hiervan de juiste lengte: de meeste verdeelstekkers zijn beschikbaar met een kabel van 1,70 m tot 3 m.
En nog even een overzicht van de meest voorkomende elektrische incidenten.
Stroomonderbreking : dit is de volledige schorsing van de elektriciteitsvoorziening
Stroomstoring : dit is een plotse vermindering van de elektrische spanning met 10% of meer, en dit kan variëren van 10 microseconden tot meerdere seconden.
Overspanning: hier gaat het om een plotse stijging van de spanning, wat oververhitting of een versnelde veroudering van het materiaal en de onderdelen kan veroorzaken. In sommige gevallen zijn ze zelfs volledig kapot. De overspanning kan een interne (spanningspieken door een beschadiging of door het starten van huishoudelijke apparaten) of externe (spanningsschommelingen, interventies op het stroomnet, bliksem, etc.) oorzaak hebben.
Spanningsverlaging: dit is een storing of verlaging van de spanning die enkele seconden tot enkele minuten kan duren. De spanningsverlagingen zijn feitelijk geen stroompanne, maar eerder een daling van het aantal volt.
De verlichting wordt zwakker, de elektrische apparaten worden uitgeschakeld of de werking ervan vertraagt.
Spanningsverhoging: het gaat hier om een piek of een verhoging van de spanning, die enkele seconden tot enkele minuten kan duren.
Tijdelijke spanningen : dit is de elektrische spanning die zich herstelt op de aansluitpunten van een elektrisch apparaat wanneer dit de wisselstroom onderbreekt. Het is een parameter die sterk een succesvolle stroomuitval beïnvloedt in een netwerk met hoge spanning, bijvoorbeeld.
Frequentievariaties : de elektrische frequentie stemt overeen met het aantal keer dat de wisselstroom in een seconde van richting verandert: het evenwichtspunt ligt op 50 hertz, maar kan variëren volgens vraag en aanbod, en kan ook soms incidenten veroorzaken.
Parasieten : het gaat hier om een elektrisch signaal dat geen deel uitmaakt van de normale, elektrische stroom
Harmonische vervormingen : de harmonische stroom is te wijten aan de aanwezigheid van niet-lineaire elektrische ladingen in een elektrisch netwerk. Het heeft verschillende nefaste gevolgen: verhoogde verliezen, verhoging van het geluid, interferenties en trillingen. Voor een goede kwaliteit van de elektriciteit is het dus belangrijk om hun aanwezigheid te beperken.
Alle elektrische apparaten zijn potentieel onderworpen aan elektrische incidenten. De storingen of gebreken in de voeding zijn de hoofdoorzaak voor gegevensverlies. Een abrupte spanningsonderbreking bij een apparaat kan het materiaal beschadigen, zeker wanneer dit regelmatig gebeurt. Het is dus aangewezen voor een aangepaste bescherming te kiezen.