Een envelop voor elk document - Aankoopgids


Commerciële, volumineuze, zware of delicate zendingen... Om te verzekeren dat al uw zendingen (post of voorwerpen) veilig en in goede staat aankomen, is het aangewezen om de juiste enveloppen en zakomslagen te kiezen. Hier stellen we even de vedetten van de post in de kijker. aankoopgids enveloppen
Als er in de liefde gezegd wordt dat u de juiste match moet vinden, dan geldt op kantoor ook dat u de juiste envelop met uw post moet kunnen matchen. En helaas is het niet altijd eenvoudig om wegwijs te raken in het uitgebreide aanbod. Gelukkig zijn we er voor u om de koppelaar te spelen ;-)

Wat is het verschil tussen een zakomslag en een envelop?

Uitstekende vraag... We denken vaak dat een zakomslag enkel in kraft is voor standaard zendingen, terwijl een envelop wit en elegant is. Klopt dit? Niet echt! Het verschil situeert zich eenvoudigweg ter hoogte van de sluiting. Bij een envelop is de sluiting aan de langste zijde, terwijl dit bij een zakomslag aan de kortste zijde is.

Bekijk alle enveloppen
Bekijk alle zakomslagen
verschil tussen zakomslag en envelop

Welk formaat enveloppen voor welk documentformaat?

Tenzij u een expert bent in plooien (of een fan van origami), is het niet evident te weten welk documentformaat er in welk formaat van envelop gaat.

Goed nieuws: de formaten respecteren meestal (er zijn altijd wel enkele rebellen) de internationale normen ISO 216 en 269. Helpt dit u niet vooruit? Dan vindt u hier een geheugensteuntje:
  • Een envelop in C4-formaat (229 x 324 mm) is geschikt voor A4
  • Een envelop in C5-formaat (162 x 229 mm) is geschikt voor A5
  • Een envelop in C6-formaat (114 x 162 mm) is geschikt voor A6
  • De enveloppen in DL-formaat (110 x 220 mm) en C5/6-formaat (114 x 229 mm) zijn ook geschikt voor A4 (geplooid in 3). Het DL-formaat wordt in de hele wereld het vaakst gebruikt, maar het wordt steeds meer vervangen door de enveloppen in C5/6-formaat, die een beetje groter zijn.
envelop c4-formaat 229 x 324 mmenvelop c5-formaat 162 x 229 mmenvelop c6-formaat 114 x 162 mm envelop dl-formaat 110 x 220 mm

Welke envelop of zakomslag voor welke soort zending?

Facturen, contracten, belastingaangiften, liefdesverklaringen... We kunnen nu eenmaal niet hetzelfde type envelop voor elke zending gebruiken.

De verschillende flappen bij enveloppen

  • De enveloppen met een ongegomde flap worden minder vaak gebruikt in firma's. Deze enveloppen moeten met plakband of lijm verzegeld worden (oldskool!).
  • De enveloppen met gegomde flap: minder praktisch, maar wel budgetvriendelijk. U dient ze te bevochtigen om de lijm van de flap te activeren. Hoed af voor al wie eraan durft te likken, maar weet dat er ook kleine sponsjes voor deze toepassing bestaan.
  • De enveloppen met zelfklevende flap : hiervoor heeft u geen speeksel nodig. De envelop sluit zich door gewoon op de zelfklevende flap te drukken.
  • De enveloppen met zelfklevende flap met beschermstrook: bij deze formule moet u zich gegarandeerd geen zorgen maken. Dankzij de beschermstrook verzekert u zich van een veilige en duurzame sluiting.

Het gramgewicht van de enveloppen en zakomslagen

Het gramgewicht van uw enveloppen en zakomslagen moet rekening houden met het gewicht van uw zending. Als u wenst te besparen op frankering, let dan zeker ook op het gramgewicht van uw papier. Hetzelfde geldt uiteraard voor het gramgewicht van uw enveloppen. Het zou spijtig zijn om bijvoorbeeld een document geprint op een vel van 70/gm² te verzenden in een envelop van 120 g/m²!

  • Voor eenvoudige en economische standaard zendingen gebruikt u beter enveloppen en zakomslagen van 70, 80, 85 g/m².
  • Voor iets meer volumineuze zendingen geeft u de voorkeur aan enveloppen of zakomslagen van 90,100, 115 g/m².
  • Voor zwaardere zendingen schakelt u over op enveloppen en zakomslagen van 120 of 130 g/m². Deze verzekeren dat uw documenten heel, veilig en scheurloos op hun bestemming aankomen.

De enveloppen en zakomslagen in gerecycleerd papier

Bent u erg milieubewust? Gelukkig bestaan er ook enveloppen en zakomslagen in gerecycleerd papier... Een klein gebaar voor de natuur, niet?!
Bekijk alle enveloppen in gerecycleerd papier
Bekijk alle zakomslagen in gerecycleerd papier

De afmetingen van het adresvenster

Opgelet, niet enkel het formaat en het gramgewicht van de enveloppen speelt een rol bij de aankoop. Het nodige adresvenster moet ook op voorhand bepaald worden! Geen zorgen, het is niet bijzonder ingewikkeld. U rekent gewoon gemiddeld een hoogte van 10 mm per adreslijn.

  • Een adresvenster van 35 x 100 mm biedt plaats aan ongeveer 3 adreslijnen.
  • Een adresvenster van 50 x 100 mm biedt plaats aan ongeveer 5 adreslijnen.