PEFC-norm, Ecolabel, FSC,... Wilt u groen worden? We vertellen u hier alles over gerecycleerd papier, de uitdagingen, de normen, en als bonus geven we u enkele trucjes om zelf ecologischer te zijn.
Een ecologische uitdaging
In Frankrijk wordt er gemiddeld 150 kg papier per jaar en per persoon geconsumeerd. Dat is veel. Maar in de VS zijn de cijfers nog erger, nl. 340 kg papier per jaar en per persoon. In Indië gaat het slechts om 4 kg, en in Brazilië om 40 kg. En dan werd de optelsom nog niet gemaakt van de vervuiling die voortvloeit uit het transport van de grondstoffen en het afgewerkte product... Het goede nieuws is dat er hiervoor oplossingen bestaan. En één in het bijzonder: gerecycleerd papier!
Wat is gerecycleerd papier?
Gerecycleerd papier is papier dat gemaakt is van minstens 50% cellulosevezels afkomstig van de terugwinning van afval: papier, kartonnen, onverkochte kranten, etc. Om opnieuw exploiteerbaar te zijn, wordt dit afval verzameld, versnipperd en gefilterd, om daarna getransformeerd te worden in een pasta voor de fabricatie van gerecycleerd papier.
De resterende 50% is samengesteld uit blanco papier, hulpstoffen (producten die de werking van andere versterken), additieven en kleurstoffen om de karakteristieken van het papier te verbeteren. In vergelijking met papier gemaakt van papierpasta op basis van hout, wordt er bij de fabricatie van gerecycleerd papier 100% hout, 80% water en 50% energie gespaard. Geniaal, niet? En in tegenstelling tot de verwachting is dit papier even wit als klassiek papier, en wordt het dagelijks gebruikt (dus niet enkel als kladpapier!). Als bonus biedt het ook een goed schrijfcomfort. Schakelt u ook over?
"In Europa en in Frankrijk is er strikt genomen geen ontbossing voor de productie van papier, aangezien de bossen duurzaam beheerd worden. De bossen worden op een geregelde manier geëxploiteerd voor verschillende gebruiken: meubels, houtbewerking, bouw, brandhout, producten op basis van papierpasta (hygiëne, papier voor op kantoor). Het gaat hier om dunning, wat betekent dat men enkel een aantal bomen op een perceel kapt, zodat de andere bomen zich kunnen versterken", aldus Jean-Claude Auffret, verantwoordelijke van het departement papier bij Bruneau.
Er bestaan talrijke labels en normen om het meest groene papier te identificeren, maar het is niet bijzonder gemakkelijk om erin wegwijs te raken. Kom, laten we alles eens mooi verduidelijken!
Blauwe Engel Der Blaue Engel is een Duits label voor ecologische producten dat in 1978 gecreëerd werd. Het is één van de meest strikte milieunormen op ecologisch vlak. Het certificeert dat het papier geproduceerd is met 100% gerecycleerde vezels. Als men het zegen van de Blauwe Engel voor papier wilt krijgen, moet men giftige bestanddelen, verbleking met chloorgas, optische witmakers en chemische additieven van de inhoudslijst schrappen...Daar doet de Blauwe Engel niet aan mee!
Het FSC-papier (Forest Stewardship Council) FSC is een onafhankelijke organisatie bestemd voor het bevorderen van een verantwoordelijk beheer van de bossen overal in de wereld. Het is een veelzijdig criterium, met talrijke, milieugerichte vereisten: behoud van het ecosysteem in het bos, strijd tegen vervuiling, bescherming van de bodems... Het label integreert ook verschillende sociale vereisten: veilige en correcte werkomstandigheden, bescherming van de lokale gemeenschappen en autochtonen...
Het PEFC-papier De certificering garandeert dat het hout voor het papier afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. PEFC is een onafhankelijke, niet-gouvernementele instantie dat aan de boseigenaren een certificaat aanbiedt in ruil voor het respect van hun aanbevelingen op vlak van bosbeheer. De doelstellingen: de diversiteit bevorderen, interventieperiodes inlassen, om de voortplantingsperiode van de dieren niet te verstoren, geen toevlucht zoeken in GGO's, het evenwicht wild/bos verzekeren, het bosoppervlak respecteren, herplanten, doden bomen bewaren....
Ecolabel Dit Europese ecologische label is enkel toegekend aan producten die een verminderde impact op de natuur hebben. De producten bestaan uit minstens 50% gerecycleerd papier of minstens 50% vezels afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Giftige bestanddelen en bleken met chloorgas is verboden.
Origine France Garantie Dit label garandeert dat het hout 100% Frans is en van lokale bossen met een duurzaam beheer komt. Er is geen enkele import van illegaal hout, noch van papierpasta. Bovendien is 85% van de gebruikte energie tijdens de fabricatie groen. Goed nieuws dus voor de natuur en de economie aangezien de fabriek tegelijkertijd meer dan 4500 werklieden direct of indirect tewerkstelt.
De 3 grondbeginselen
Gerecycleerd papier kiezen, dat is al goed, maar u dient ook de juiste reflexen te hebben in het dagelijkse leven, anders is het zoals sport doen, maar tegelijk fast food eten... Dat levert niets op! We stellen u dan ook graag hier de 3 grondbeginselen voor!
Verminderen: niet zomaar alles afdrukken, dubbelzijdige prints maken...
Hergebruiken: weinig beschadigde enveloppen opnieuw verzenden, half bedrukte vellen papier als klad gebruiken...
Recycleren: specifieke containers installeren voor de verwerking van afval.
Zoom op het papier van REPROSPEED Zoekt u een goed compromis tussen het milieu en uw budget? Neem dan eens snel een kijkje in het gamma van Reprospeed Green Plus. Dit papier heeft het label van de Blauwe Engel ontvangen, en is dus gemaakt van 100% gerecycleerd en recycleerbaar materiaal.
Dit polyvalente papier kan zowel bij laserprinters als inkjetmodellen gebruikt worden. De standaard witheid van CIE150 zorgt voor waardevolle afdrukken. Dit papier biedt ook de nodige opaciteit voor dubbelzijdige afdrukken.
We hopen dat al deze informatie u helpt om alles door een 'groene' bril te zien ;-). En vergeet niet dat niet alleen de riemen papier gerecycleerd zijn, maar ook de herplaatsbare notes, balpennen, dozen, enveloppen, notitieblokjes.... Er bestaan een hoop producten voor een ecologische aanpak.